CZ PL EN

NPŽP „Klíč k zelené budoucnosti

 

NPŽP „Klíč k zelené budoucnosti“

Termín zahájení: 01.11.2023

Termín ukončení: 30.11.2025

Hlavním cílem projektu "Klíč k zelené budoucnosti" je prostřednictvím aktivit a výstupů zvýšit povědomí, znalosti a odborné dovednosti účastníků cílových skupin v oblasti životního prostředí a změn klimatu, a to podle tematických okruhů 2 a 5 uvedených v Příloze 1 výzvy. Projekt se zaměřuje na podporu zájmu účastníků o příčiny a dopady změn klimatu na krajinu, biodiverzitu a lidskou společnost, například na vývoj teplot, projevy sucha, úbytek vody a hospodaření s ní, zadržování vody v krajině, degradaci půdy či dopady skleníkových plynů. Důležitou součástí je také důraz na budování přírodních zahrad a zahrad blízkých přírodě, včetně ukázek jejich principů, adaptace na změny klimatu a využívání energeticky úsporných technologií.

Projekt si rovněž klade za cíl podnítit v účastnících odpovědnost za stav životního prostředí, zejména v kontextu negativních dopadů klimatických změn na současný i budoucí stav přírody. Zvyšování znalostí o způsobech, jak se na změny klimatu adaptovat, je nezbytné pro snižování zranitelnosti a zvyšování odolnosti vůči jejich dopadům, a to bez ohrožení kvality životního prostředí či socioekonomického potenciálu rozvoje státu.

Projekt se snaží také zlepšit přístup k ochraně přírody a krajiny, rozvíjet odborné poznatky a dovednosti účastníků, které následně využijí ve své profesní nebo zájmové činnosti. Zapojení účastníků do aktivit programu povede k prohloubení dovedností v oblasti environmentálního vzdělávání a udržitelného rozvoje, zejména na regionální a národní úrovni, s přihlédnutím ke globálním změnám. Tento proces také posílí úctu a respekt k přírodě a jejím hodnotám.

Dalším významným aspektem projektu je upevňování sociálních vztahů mezi účastníky programů EVVO (environmentální vzdělávání, výchova a osvěta), kteří přicházejí s různými zájmy a dovednostmi. To zahrnuje účastníky s tvůrčími, pohybovými či badatelskými dovednostmi, a odborníky z různých přírodovědných oblastí, jako jsou botanici, zoologové, krajináři, geologové, hydrologové a ornitologové.

Projekt zahrnuje také koncepční, metodické, koordinační a vzdělávací činnosti, tvorbu kvalitních vzdělávacích nabídek ve spolupráci s odborníky a vzdělávacími institucemi, a spolupráci s dalšími organizacemi na rozvoji environmentální výchovy v Moravskoslezském kraji v oblasti změn klimatu. Klíčovou částí je šíření výsledků, prezentace cílů a výstupů aktivit, stejně jako budování a rozvoj PR projektu a zapojených organizací. To zahrnuje Informační středisko CHKO Beskydy, AOPK ČR, Moravskoslezský kraj, národní politiku České republiky v oblasti ochrany životního prostředí, neziskovou organizaci infinity-progress z.s. a partnerské organizace, jako je zážitkové centrum URSUS a IS CHKO Beskydy v Dolní Lomné.