CZ PL EN

NPŽP- Životní prostředí & Změna klimatu

 

Termín zahájení: 01.09.2022

Termín ukončení: 31.08.2024

Hlavním cílem projektu "Životní prostředí & Změny klimatu" je zvyšovat povědomí, znalosti a odborné dovednosti účastníků z cílových skupin v oblasti vztahu mezi životním prostředím a změnami klimatu, jak je uvedeno v tematických okruzích Výzvy (Příloha 1). Projekt se zaměřuje na podporu zájmu o příčiny a dopady změny klimatu na krajinu, biodiverzitu a lidské společenství, například v kontextu vývoje teplot, sucha, úbytku vody, hospodaření s vodou a její zadržování v krajině, degradace půdy, dopadů skleníkových plynů a významu přírodě blízkých zahrad. Důraz je kladen také na adaptaci na změny klimatu, energeticky úsporné technologie a další nástroje.

Cílem projektu je také rozvíjet odpovědnost a spoluzodpovědnost účastníků za stav životního prostředí a uvědomění si negativních dopadů změn klimatu na současný i budoucí stav přírody. Zároveň se zaměřuje na zvyšování znalostí o způsobech adaptace na změny klimatu, které pomohou snížit zranitelnost a zvýšit odolnost vůči jejich dopadům, aniž by byla ohrožena kvalita životního prostředí nebo rozvoj státu.

Projekt také usiluje o zlepšení přístupu k ochraně přírody a krajiny a o rozvoj odborných znalostí a dovedností, které účastníci využijí ve své profesi nebo zájmové činnosti. Zapojením do aktivit programu si účastníci prohloubí dovednosti v oblasti environmentální problematiky a udržitelného rozvoje, se zaměřením na změny klimatu na národní úrovni v propojení s globálními projevy. Aktivity jsou postaveny na interaktivních a badatelských metodách, učení skrze zážitky, tvořivost a týmovou práci.

                                       

CÍLOVÉ SKUPINY PROJEKTU:

Žáci a mládež – žáci 2. stupně základních škol (6.-9. třída). Studenti středních škol včetně víceletých gymnázií, studenti vyšších odborných škol – studenti vysokých škol – mládež školských zařízení, zájmových skupin neformálních organizací odpovídající věkové kategorii od 2. stupně základních škol

Vzdělavatelé – pedagogičtí pracovníci škol a školských zařízení včetně zájmových skupin (dětské skupiny, lesní školy a kluby), asistenti pedagogů, vychovatelé, lektoři organizací neformálního a informálního vzdělávání vzdělávající cílovou skupinu č. 1; - studenti pedagogických, přírodovědných a souvisejících oborů připravující se na práci s cílovou skupinou č. 1; - ostatní vzdělavatelé pracující či připravující se na práci s cílovou skupinou č. 1