CZ PL EN

SPOLEG: Barevný ostrov Karibiku- Guadeloupe

Barevný ostrov Karibiku- Guadeloupe

První den na karibském ostrově Guadeloupe začal představením nás samotných, našich

organizací, pro které pracujeme, a vyměnili jsme si rovněž zkušenosti v oblasti vzdělávání mládeže a dospělých.

Po celou dobu mobility probíhala výuka ve venkovním prostředí a díky tomu jsme se na probíraná témata dívali z jiné perspektivy, než kdybychom seděli v místnosti před tabulí. 

  

Následující den nás čekala ochutnávka regionálních a národních pokrmů jednotlivých účastníků kurzu, při které jsme jsme rovněž diskutovali o kulturním dědictví obou našich zemí a ostrova Guadeloupe a také o kulturních rozdílech, která ve společnosti jsou. Tato část byla přípravou na odpolední aktivitu, při níž jsme navštívili kulturní chloubu Guadeloupu- Muzeum otroctví. Pokud chcete lépe pochopit mentalitu, kulturu a život na tomto ostrově, je nezbytné navštívit a dozvědět se o tak strašném, ale důležitém místě. Místní obyvatelé jsou si velmi dobře vědomi toho, za co léta bojovali a stále mají tyto hrůzy v sobě silně zakořeněny. 

Dalším velkým zážitkem byla lekce v džungli, kde jsme diskutovali o tom, jaké to je být Evropanem a být součástí tak silné komunity a v neposlední řadě jsme se mnohem blíže seznámili s přírodním bohatstvím a biologickou rozmanitostí Guadeloupu. Během této lekce jsme se seznámili s úžasnou flórou a faunou, včetně endemitů, kteří se zde vyskytují.

Další zajímavou zkušeností byla návštěva místního trhu, kde se prodávaly různé druhy koření ať už z Guadeloupe nebo okolních ostrovů.

Tento kurz mě velice obohatil a patří mezi nejlepší mobility, které jsem v rámci ERASMUS absolvovala.

Lucie Haltofová