CZ PL EN

Expozice I - příběh vzniku Beskyd

U všeho byla a je voda - nosným prvkem celé expozice je voda, která v podobě symbolu kapky provází návštěvníka příběhem Beskyd.
Bez vody není života, bez vody není nic.
Voda - to je krev a odkaz našich předků.

Vydejte se s námi expozicí a zažijte nezapomenutelné.

 

    

      

     

     

    

Nosným prvkem expozice je voda, která v podobě symbolu kapky Vás provede příběhem Beskyd.
Příběh začíná vznikem Beskyd, kdy zde za dávných a dávných časů bylo moře Tethys.

Příběh Vás provede následujícími částmi expozice:

Beskydy - hory zrozené z moře

Odkud se vzaly Beskydy? Jak vznikaly? Jak to, že zdejší hory byly až 4 tisíce metrů vysoké? Že zde před 230 mil. lety byl jeden obrovský kontinent? Na tyto a další otázky Vám odpoví první část expozice, která Vás provede napříč časem a poodhalí tajemství dávné minulosti. Spatříte zde zajímavé exponáty geologie Beskyd (horniny, minerály, fosilie, ichnofosilie..)
a poznatky z geomorfologie nejvýchodnější části Beskyd.

3D model hor s jeskyní

Unikátní model hor Vám nabízí nevšední pohled na krásu Beskyd, zároveň Vám také přiblíží život v jeskyni. Nebojte se a nahlédněte do nitra tajemné jeskyně, kde na Vás čeká překvapení.

3D model řeky Lomné s dioráma

Model řeky Lomné, který navazuje na model hor, Vám poskytne představu, jak se voda z hor dostává do údolí, jakými fázemi zdánlivě potůček či říčka musí projít. A kdopak to bydlí u vody? Živočichové a rostliny říčního biotopu.

Mokřady Beskyd

Význam a funkce mokřadů pro život je stále nedoceněn. Prvky, které zde najdete, Vás obohatí o nové informace a poznatky, proč je důležité zachovávat mokřady, které si příroda vytvořila.
Víte, že mokřad o 10 metrech čverečních zachytí až 9000 litrů vody?

Koloběh vody v Beskydech

Jak je to s koloběhem vody v Beskydech? Pomocí interaktivního prvku si budete moci vyzkoušet své znalosti.

Cesta vody

Jak dlouhou cestu musí voda uběhnout, než se k nám od oceánu dostane? Které potůčky, říčky, řeky se vlévají do Baltského moře či Černého?

 

Les

A víte, že les je zásobárna vody, "čistička" ovzduší, přirozená klimatizace ... Nevěříte, více se dozvíte zde. Jak dlouho ale tyto funkce bude les plnit, je na každém z nás. K lesu patří bylinky. Ty z Beskyd Vám napoví, jak si pomoci od kašle, zánětu průdušek, střevních bolestí, výronů či jiných onemocnění. Elektronický herbář Vás provede rájem bylin.

CHKO Beskydy

Expozice Chráněné krajinné oblasti Beskydy Vám představí významné druhy fauny a flóry Beskyd. 
Expozice nabízí mnohem více, např. jak předpovídali naší předkové počasí, co vše můžeme najít v lese, ukázka lesního patra, funkce lesa..

.

Poznejte více jak 300 exponátů v unikátní zážitkové expozici, kterou tvoří mechanické interaktivní a nejnovější AV prvky.