CZ PL EN

Kavárna

Nenechte si ujít příležitost vychutnat si výbornou a kvalitní kávu a NAVŠTIVTE naši ARTKINOKAVÁRNU!

Na co se můžete těšit?  Na výtečnou kávu (espresso, latte macchiato, pravé čaje z beskydských bylin...)
A co více? Domácí štrůdl s jablíčky z URSUS zahrady, domácí zákusky...

Víte, které dva nápoje jsou na Zemi nejrozšířenější? Je to VODA A KÁVA.

O kávě koluje mnoho pověstí. Pravda je však taková, že pokud je tento černý nápoj správně připraven, má léčivé účinky. Přiměřené množství kvalitní kávy (dva až tři šálky denně) snižuje riziko Alzheimerovy choroby či cukrovky, tlumí bolest svalů a obsahuje dokonce více antioxidačních látek než například zelený čaj.

   

   DOMÁCÍ ŠTRŮDL S JABLÍČKY                                                          INTERIÉR KAVÁRNY URSUS ŽÁŽITKOVÉHO CENTRA

ZE ZAHRADY URSUS ŽÁŽITKOVÉHO CENTRA                     

 


Jak ale kvalitní kávu připravit?

Ačkoliv může příprava vypadat jednoduše, ve skutečnosti je velkým uměním, kterému se  věnují baristé po celém světě. V první řadě je zapotřebí mít k dispozici skutečně kvalitní kávovar a samozřejmě kávu. Postup správné přípravy vyžaduje dodržování několika důležitých parametrů:

1) Káva musí být jemně umletá. Pokud je umletá příliš nahrubo, je nápoj řídký a vodnatý.

2) Káva musí být zalita vodou o teplotě 90°C, tedy ne vodou vařící. Optimální množství vody je 30 ml.

3) Káva nesmí být protlačována příliš dlouho, maximálně 20 - 30 vteřin. Tak zabráníme tomu, aby se do ní dostaly škodlivé látky.

U správně připraveného espressa se na povrchu vytvoří silná vrstva husté karamelově zbarvené pěny, která se nazývá crema.

Opravdu lahodnou kávu si můžete vychutnat v naší ARTKINOKAVÁRNĚ, která se nachází přímo nad 3D kinem. Spolu s výtečnou kávou si tak užijete i některý z našich poutavých přírodovědných filmů. Do kavárny můžete zavítat také pro chvilku odpočinku a oddechu.

V ARTKINOKAVÁRNĚ podáváme kávu značky PAVIN, která patří mezi jednu z nejkvalitnějších. Surová káva PAVIN je dovážena z plantáží celého světa a téměř ihned je rozvážena do kaváren tak, aby byla zachována její čerstvost a aroma.

                      

                      

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.

Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.