CZ PL EN

SPOLEG: Kulturní rozdíly NorskoxČeská republika

 

Kulturní rozdíly (Norsko x Česká republika)

Začátkem srpna tohoto roku jsem navštívila permakulturní festival v Norsku. Při své cestě a pobytu tam jsem si všimla několika kulturních odlišností, které mě překvapily a chci se o ně s vámi podělit.

AUTA

Při jízdě autem kolem nás všichni dodržovali povolenou rychlost a nikdo se na nikoho nelepil.

Důvody: menší hustota zalidnění + vysoké pokuty za překročení povolené rychlosti.

Další rozdíl je v tom, že auto je v Norsku opravdu drahá záležitost a nemůže si ho každý dovolit.

 

POČASÍ

Norové jsou zvyklí na špatné počasí. Když začalo pršet (což bylo často :D) nikdo to neřešil, nešli se schovat a počkat, až bude pěkně. Nahodili pláštěnky/bundy a pokračovali jakoby nic.

Ne všichni Norové jsou otužilí, ale mnoho z nich ano. Večer jsem chodila ve svetru, kolem mě byly často děti v tílku s úsměvem na tváři. Rodiče stáli opodál, oblečeni stejně jako děti, povídali si s ostatními a tvářili se nadmíru spokojeně.

HOUBY

V Norsku není mezi lokálními typické chodit “na houby“ jako u nás. Bylo nám řečeno, že houby nikdy moc nesbírali a po jaderné havárii v Černobylu roku 1986, je mnoho lidí přestalo sbírat úplně. Stačí proto jedna procházka do lesa a najdete nádherné praváky a kozáky.

 

ALKOHOL

V Norsku je zakázáno prodávat alkohol osobám mladším 21 let.

 

PLATBY

Všechno platí kartou, hotovost se moc nevede. Vezmou vám ji, ale nejsou na to zvyklí.

 

ANGLIČTINA

Tohle asi všichni víme, ale jejich angličtina je na dobré úrovni. Bavila jsem se se staršími lidmi a zírala jsem, jak dobrá je jejich slovní zásoba a gramatika.

 

NOROVÉ A ČEŠI

Setkali jsme se s Norem, který má kořeny v ČR a nějakou dobu v ČR také žil. Ptala jsem se ho na největší rozdíl mezi lidmi v Norsku a Česku. Odpověděl, že jsme více přátelští a otevření, což mě potěšilo.

Sama jsem měla s Nory dobrou zkušenost, vždy mi pomohli, poradili, když bylo třeba. Mnoho z nich si se mnou popovídalo a nepůsobili uzavřeně a odtažitě.

 

Na závěr chci říct, že tohle jsou mé osobní zkušenosti. 

Markéta Sikorová

Obrázky

DSC_0703 4625img_7287.jpeg 93694_n.png 14321_n.jpg 2162_n.jpg 5463_n.jpg