CZ PL EN

SPOLEG: ERASMUS KA+ Tenerife

Tenerife

Pro outdoorové vzdělávání jsem si vybrala vzdělávací společnost ELA, která pořádala tento kurz na španělském ostrově Tenerife (jeden ze sedmi největších Kanárských ostrovů ležící v Atlantickém oceáně). Kurz probíhal v městečku Puerto de la Cruz, nacházející se na severu ostrova. Bohužel byl velký problém sehnat letenky na severní letiště, takže jsem nakonec cestovala na jížní. Zde jsem nasedla na místní autobus a přesunula se do městečka. Již od první chvíle jsem tedy mohla nasávat španělskou atmosféru.

První den byl seznamovací. Místní studentka nám ukázala zákoutí města Puerto de la Cruz a povyprávěla o přírodním bohatství a historickém dědictví. Následující dny probíhal kurz v plném proudu. Byl nám poskytnut teoretický výklad o klíčových principech a výhodách outdoorového vzdělávání, rozdíl mezi formálním a neformálním vzděláváním, vysvětlení Bloomovy taxonomie (znalost, pochopení / porozumění, aplikace / použití, analýza, syntéza, hodnocení). Procvičili jsme si, jak navrhnout, plánovat a realizovat vzdělávací aktivity. Veškeré aktivity jsme prováděli na čerstvém vzduchu a tím pádem jsme poznali mnoho zajímavých míst (Anaga mountains, park El Teide, La Orotava a další). Ve skupince bylo celkem 7 účastníků z České republiky, Finska, Norska, Litvy a Maďarska, takže se lektor mohl plně věnovat všem.

Nicméně výuka byla často chaotická a každý den docházelo k razantním změnám (změna místa výuky, časový rozsah výuky, rychlejší ukončení výuky ze strany lektora a další). Dle mého názoru by k těmto změnám nemělo vůbec docházet. Právě při outdoorovém vzdělávání musí lektor předem informovat své účastníky, co si sebou mají přinést a s čím mají počítat. Negativní pocity vyrovnalo odpolední trávení času s ostatními účastníky, kdy jsme si navzájem vyměňovali své zkušenosti z praxe na evropské úrovni a procvičovali si tak i jazykové dovednosti. I přesto, že jsem nebyla spokojená s obsahem kurzu, závěrem mohu konstatovat, že výjezd v rámci ERASMUS má velké přínosy, např.: samostatnost, zodpovědnost, poznání jiné kultury, navázaní kontaktů s jinými účastníky, procvičení jazykových dovedností.

Veronika Dragonová