CZ PL EN

Plané byliny v kulinářství (KA1)

Plané byliny v kulinářství (ERASMUS+, KA1, Objevujeme nové cesty pro rozvoj venkova)

Odborný kurz srpen 2021

Odborný kurz zaměřený na praktické využití bylin v léčitelství a kulinářství. Léčivé rostliny rostou všude a jsou snadno dostupné. Léčivá rostlina, resp. droga, je důležitou surovinou, bez níž se výroba léčiv neobejde.

Každé jídlo představuje příležitost, jak dodat tělu živiny a podpořit zdraví. Přidání více bylin a koření do stravy má mnoho blahodárných účinků. Poskytují základní živiny, podporují přirozenou energii, podporují zdravé stárnutí, předcházejí chorobám, pomáhají při nápravě životně důležitých procesů a posilují zdravé tělesné funkce. A co víc, když víte, jak je správně používat, je to mimořádná odměna a tyto „ingredience“ mohou mít ve vaší kuchyni velmi dramatický účinek v mnoha oblastech zdraví.

Odborný kurz mi přinesl mnohé. Nejen upevnění znalostí o známých i méně známých bylinách, ale především jak mohou podpořit funkci toho kterého orgánu, lymf, nervové soustavy. Které byliny posilují zažívání, které mají vysoký obsah antioxidantů, které podporují nervový systém, které podporují imunitní systém, které regulují negativní účinky stresu, a jak tyto byliny zpracovávat pro výrobu čajových směsí, tinktur, sirupů, nálevů nebo je využívat jako hlavní jídlo ve formě polévek, salátů, koktejlů či jako kořenících přísad do celé řady jídel včetně macerátů v oleji, octu.

Během terénních exkurzí jsem se seznamoval s vybranými druhy rostlin, bylin, ale zároveň jsem měl jedinečnou příležitost poznávat krásy a zákoutí nádherné alpské přírody, poznat nové lidi a s tím spojenou příležitost komunikovat v anglickém jazyce.

 

Roman Karpecki

 

       

Obrázky

7