CZ PL EN

Skryto kolem nás - inspirace z Islandu (KA1)

Skryto kolem nás (ERASMUS+, KA1, Objevujeme nové cesty pro rozvoj venkova)

Vzdělávací kurz duben 2019

Vysněná cesta na Island doprovázela zpočátku nepříjemná překvapení v podobě návratu letadla zpět z mezipřistání z Norska do Polska, odkud jsem cestovala, odkladu letu o jeden den, a to vše z důvodu špatného počasí na Islandu. Rychlost větru dosahovala 140km v hodině.

Přiznávám, že jsem měla na kahánku a uvažovala jsem, že se z Varšavy po návratu letu zpět z Norska vrátím a cestu odložím, jelikož při druhém pokusu byl účastníky letu při transportu z hotelu na letiště hlášen incident v podobě protiteroristické jednotky na letišti. „Mám to zapotřebí?“, tuto otázku jsem si kladla mnohokrát. Pročítáním zpráv, co se děje na Islandu jsem zjistila, že všechny lety z Evropy a dalších kontinentů byly z důvodu velmi špatného počasí zrušeny.

Další let již proběhl zdárně, i když při letu nad Islandem a při přistávání to letadlem pořádně lomcovalo, vítr totiž stále dosahoval značné rychlosti. Hrobové ticho v letadle a při přistání obrovský aplaus pro piloty. Smekám, profese určitě nezáviděníhodná, když si uvědomíte, jak obrovskou zodpovědnost piloti mají.

Veškeré trable s cestováním spojené vynahradil skvěle zorganizovaný kurz Ritou Stoskiene. O programu s názvem Hidden in the Open Space jsem měla jen teoretické poznatky, které byly účastníkům zaslány před konáním kurzu, aby se tak trochu na to, co je čeká, připravili. Vše předčilo má očekávání, koncepcí kurzu počínaje a propojením tématu s přírodním, historickým a kulturním dědictví Islandu konče.

Velkou přidanou hodnotu tvořil fakt, že Rita pro nás připravila jedinečná setkání se starousedlíky, kteří nám vyprávěli o zvycích, tradicích, pořekadlech, legendách nebo přírodních a spirituálních záhadách Islandu.

Netušila jsem, jak hluboce si váží všeho, co jim příroda vytvořila a předkové zanechali. Mají obrovskou úctu ke všemu, co se kolem nich nachází, k dochovaným tradicím, zvykům a znalostem předků. Se zatajeným dechem jsem naslouchala vyprávění o zdánlivě okem nezaznamenatelných kamenech, stromech, balvanech. Každý kámen, strom, potok, vodopád hlídá trol, skřítek nebo obr. A nejen to, každá zdánlivě nicotná událost je způsobena trolem. Ke skřítkům, elfům, trolům v podobě obrů, příšer a různým nadpřirozeným pohádkovým bytostem je váže respekt. O nich na Islandu najdete celou řadu úžasných knih plny pozoruhodných ilustrací.

Za zmínku stojí například trol či spíše trolyně jménem Grýla, která je dobře známa všem islandským dětem, především pak před vánocemi. Grýla si totiž s sebou odnáší v pytli rozmazlené, lenivé, nevychované, drzé děti. Že vám to připomíná našeho Mikuláše, kterého doprovází čert? Jen ta Grýla vypadá mnohem hrozivěji, strašidelněji. No, posuďte sami.

Island - to je země vody, mechu, luk a pastvin, kde se od pozdního jara do časného podzimu prohání stáda ovcí. Těch je na Islandu více než 800.000 a obyvatel jen něco málo přes 300.000. K chovu ovcí se váže spousta událostí a festivalů. Produkty z ovčí vlny patří k těm nejžádanějším. Plstění z ovčí vlny patří k dochovaným řemeslným činnostem, které snad na Islandu ovládá každá žena.

 

Jana Karpecká

                                                                                                             

Obrázky

IMG-20190414-WA0071