CZ PL EN

SPOLEG: ERASMUS KA+ Španělská gastronomie

Španělská gastronomie

Jako správného gurmána mě ve Španělsku nejvíce zaujalo jídlo. Až přijedete do Španělska absolutní základ je dát si ráno vydatnou snídani. A že na výběr toho opravdu je. Například klasicky míchaná vajíčka se šunkou, které dostanete téměř kdekoliv, ale ta atmosféra okolí…upřímně, každá vejce budou vždycky jinde chutnat jinak! Na snídani jsem si téměř pokaždé, když byla příležitost dala croissant (ano,možná kulinářské dědictví Francie), ale v podaní zapečeného sladkého croassantu se šunkou a sýrem- předpokládám, že tato kombinace patří hlavně ke Španělsku.  K snídani ve městě patří neodmyslitelně i ranní konverzace místních, to je panečku zážitek. Nemáte šanci porozumět. Už od raná se překřikuje jeden přes druhého, jen aby šlo slyšet, jaký kdo měl předešlý den, či nějaké drby, jakou měl noc nebo co plánuje pro dnešní den. A ono je opravdu mluvit pořád o čem.                                                                                                             

 ​

Na oběd se nezapomeňte zastavit do místní restaurace, která nabízí neskutečné Gazpacho aneb studená rajčatová polévka. Něco neskutečného pro milovníky rajčat jako jsem já. Kdyby byla možnost nechám si od místních zavést infuzi plnou Gazpacha!! Dále nabízí krokety! Krokety? Ano! Bez toho absolutně ze Španělska odjet nemůžete, aniž byste je neochutnali. Náplň tvoří místní sýr a šunka. Tyto ingredience jsou dominantou Španělska! Dále, jelikož má na jižní stranu vliv Afrika, můžeme „po našem“ v cukrárně, ale „po jejich“ ve specializovaných obchodech nalézt spoustu opravdu spoustu pochutin, a to například turecký med (ano, právě proto jsem se zmínila o vlivu afrického kontinentu na jih Španělska). Hlavní dominantou je i přesto španělský nugát. Mezi další pochutiny patří neodmyslitelně spousta druhů ryb a mořských plodů, které je možno ochutnat v tradičním pokrmu jménem Paella. My jsme měli dokonce možnost si Paellu uvařit. Nebudu si hrát na frajera, byla to fuška. Stát tak dlouho několik hodin u sporáku ve 40°C a k tomu výpary z kuchyně. Nicméně, tato zkušenost byla famózní. Dnes už vím jak si připravit pravou paellu podle domácího receptu od místních, ovšem vím, že nebude chutnat tak skvěle, protože místní atmosféru 40°C a klima opravdu nejde nahradit!!

Iveta Haltofová