CZ PL EN

SPOLEG: Malta a její přírodní dědictví

V rámci projektu Společně rozvíjíme region, kde žijeme /SPOLEG/, z programu Erasmus + se mi naskytla možnost navštívit malebnou ostrovní zemi Maltu ve Středozemním moři, kde jsem strávila 14 dní zdokonalováním se v odborné angličtině, především pak v business angličtině a angličtině ve sféře přírodního a kulturního dědictví.

Malta patří mezi jednu z nejmenších a také mezi nejhustěji obydlené země. Hlavním městem je Valleta, které je plné historických památek a zajímavé architektury. V blízkosti se nachází menší ostrovy Commino a Gozo.  Commino je nepříliš velký skalnatý ostrov známý díky malé úchvatné zátoce s bílou písečnou pláží a azurovou barvou moře.

Podnebí je na ostrově subtropické až tropické, s nástupem zimy je až do jara chladněji a léto je horké s nepříliš velkými dešťovými srážkami.  Vyskytuje se zde také větší vlhkost. Proto je každý dům vybavený klimatizací. Velice mě překvapilo, že obyvatelé neznají/nemají ve svých domácnostech topení.

Na první pohled je Malta barvami neoplývající pestrý ostrov. Jako první mě udivily skály a písek v okolí. Skály jsou zde tvořeny z mnoha druhů vápence, které se využívají jako stavební materiál. Proto jsou všechny budovy na ostrově ve stejné barvě.  Pokud byste chtěli vidět aspoň trochu zeleně, stojí za návštěvu ostrov Gozo, který se nachází v blízkosti.

Malta patří mezi nejchudší státy, co se týče zásob sladké vody. Neuvidíte zde žádnou řeku, potok nebo les. Proto se zde musí většina potravin dovážet.

Ulice země jsou obestaveny domy a hotely a tím, že se Malta řadí mezi nejhustěji obydlené země, se zde stále staví nové budovy. 

Velice mě překvapilo, že lidé zde třídí odpad jiným způsobem než jsme zvyklí v naši zemi. Na ulicích zřídka uvidíte popelnice na třídění odpadu, místo toho jsou plné pytlů s odpadky, které jsou ale každý den sváženy.

Kromě pytlů s odpadky zde můžete také vidět domečky z krabic/ beden a krmivem pro kočky. Po dobu pobytu jsme neměli velké štěstí vidět mnoho živočichů, ale vyskytuje se zde mnoho druhů ryb, ještěrek, ptactva.

 

Nikol Turoňová

Odkaz na galerii zde.

 

 

Obrázky

1625malta.jpg 7711image.png 5145malta_7.jpg