CZ PL EN

Biomimikry - cesta do tajů přírody (KA1)

Biomimikry - cesta do tajů přírody (ERASMUS+, KA1, Objevujeme nové cesty pro rozvoj venkova)

Odborný on-line kurz srpen 2020

Globální pandemie způsobená COVID 19 nám neumožnila sice fyzickou účast na dlouhodobě plánovaném workshopu v Norsku, na který jsme se všichni těšili, ale otevřela nám alespoň dveře k virtuální účasti, kde jsme se mohli v základu seznámit a především pochopit o čem vlastně Biomimikry pojednává, a jak bychom mohli tuto vědní disciplínu uplatnit při dalším profesním vzdělávání.

Jak jsme se záhy během on-line studia dozvěděli, biomimikry aneb využívání strategií přežití organismů v přírodě již bylo dávno předmětem zájmu civilizací, např. vznik hedvábí před 6000 léty, či zájmu mnoha světoznámých vynálezců, vědců, např. Leonardo da Vinci se pokoušel o sestrojení letového dopravního prostředku, George de Mestral vynalezl suchý zip při pozorování plodu lopuchu, Eiji Nakatsu upravil design lokomotivy vysokorychlostního vlaku Shinkansen při pozorování ledňáčků. Vysoká rychlost vlaku vytvářela totiž obrovský hluk, kterým trpěli lidé až do vzdálenosti 400 m od trati.

Vědci a vynálezci věnují pozorování přírody a bádání organismů, jak fungují, jak přežívají, jakými strategiemi disponují, jaké mechanismy využívají, čím dál větší pozornost.

Principy strategie organismů v přírodě se využívají v mnoha oborech, v automobilovém průmyslu, strojírenství, elektroinženýrství, medicíně, stavebnictví. Vytvoření návrhu každé nové či inovované věci vždy ale začíná vytvořením funkční karty na zvolený organismus. Volba organismu a vytvoření funkční karty pro daný organismus včetně zjišťování, jak daný organismus funguje, díky kterým strategiím, funkcím, mechanismům v přírodě přežívá byla předmětem zadání, se kterým jsme se museli každý z nás pořádně potrápit. Po večerech jsme studovali odborné články, publikace dostupné jen v anglickém jazyce, abychom daný úkol splnili, ale především, abychom problematiku využívání principů a strategií organismů přežití v přírodě pochopili, a jak bychom tyto poznatky mohli aplikovat ve světě vědy a techniky.

 

 

Lenka Hauke

 

        

  

Obrázky

4 nike-1201595_960_720