CZ PL EN

Klimatická změna a vliv na populaci ptáků

Klimatická změna a vliv na populaci ptáků

  

 I když je změna klimatických poměrů v průběhu času historicky přirozená, v současné době probíhá takovou rychlostí, že se jí mnohé živočišné druhy nedokáží přizpůsobit. Jejich populace klesá. Některé dříve běžné druhy mohou z krajiny úplně vymizet. Tento jev můžeme zaznamenat třeba u tažných ptáků, kteří se k nám vrací na jaře, aby zde zahnízdili a odchovali potomstvo.

Typickým příkladem je lejsek černohlavý. Jedná se o drobného 12-15g vážícího ptáčka, který k nám přilétá z Afriky v dubnu. Při krmení mláďat je do značné míry vázaný na výskyt píďalek specifické velikosti. Ty se v přírodě vyskytují v závislosti na olistění dřevin. Čím dříve však máme na jaře teplejší počasí, tím dříve se olisťují dřeviny, což vede k rychlejšímu nástupu píďalek a jejich růstu. To znamená, že lejsek černohlavý musí v období hnízdění vynaložit větší úsilí, aby našel pro svá mláďata vhodnou velikost potravy. Rodičům se proto nedaří odchovat všechna mláďata ze snůšky, často sami uhynou z důvodu vyčerpání. Pokud se tento faktor opakuje ve více hnízdních sezónách, pokusí se mu ptáci přizpůsobit nakladením menší snůšky či dřívějším příletem. Ten je však pro ně rovněž nebezpečný. Vzhledem ke své velikosti a rychlosti metabolismu jsou velmi citliví na změny počasí a i krátký několikadenní návrat zimního počasí, který je na počátku jara běžný, může vést k jejich hromadnému úhynu z důvodu nedostatku potravy. Protože se lejsci vracejí každoročně na stejná hnízdiště, klesá s nízkou úspěšností hnízdění jejich početnost v oblastech, kde se klimatická změna – nezvykle časný nástup teplého počasí na jaře – projevuje nejvýrazněji.

Ani v případě, že přežijí chladnější počasí, nemají vyhráno. Nezvykle teplé počasí může z hibernace probudit například plcha velkého. Pro tohoto nočního hlodavce, který výborně šplhá a skáče, jsou vejce ptáků snadno dostupným a ceněným zdrojem energie. Během jediné noci dokáže vyplenit hnízda v širokém okolí. V dřívější době přitom býval aktivní až koncem května, tedy v době, kdy již mláďata lejska bývají opeřená a nepředstavuje pro ně nebezpečí.  

   

Climate change and its impact on bird populations

Although climate change has historically been natural over time, it is currently occurring at such a rapid rate that many species are unable to adapt. Their populations are declining. Some formerly common species may disappear from the landscape altogether. This phenomenon can be observed, for example, in the case of migratory birds, which return in spring to nest and raise their offspring.

A typical example is the black-headed stilt. It is a small bird weighing 12-15g, which comes to us from Africa in April. When feeding its young, it is largely dependent on the presence of crickets of a specific size. These are found in nature depending on the foliage of trees. However, the earlier we have warmer weather in spring, the earlier the trees are molting, which leads to faster emergence and growth of the finches. This means that the black-headed nuthatch has to make a greater effort during the breeding season to find the right size food for its young. Parents are therefore unable to raise all of the chicks from the brood, often dying themselves due to exhaustion. If this factor recurs over multiple breeding seasons, the birds will try to adapt to it by loading a smaller brood or arriving earlier. However, it is also dangerous for them. Due to their size and metabolic rate, they are very sensitive to weather changes and even a short return of several days of winter weather, which is common in early spring, can lead to mass mortality due to lack of food. As the leks return to the same breeding sites year after year, with low breeding success, their abundance declines in areas where the climatic change - the unusually early onset of warm weather in spring - is most pronounced.

Even if they survive the colder weather, they are not out of luck. Unseasonably warm weather can wake the great crested newt, for example, from hibernation. For this nocturnal rodent, which is an excellent climber and jumper, bird eggs are a readily available and valued source of energy. In a single night, it can plunder nests over a wide area. In earlier times, it was only active at the end of May, a time when the young are already fledged and pose no danger to them.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrázky

015f79f82544ee21ba3b3b65217c1bf6 2134015f79f82544ee21ba3b3b65217c1bf6.jpg 1949lejsek_cernohlavy_45123.jpg 9939lejsek_cernohlavy.jpg 9987dsc_1129_2.jpg 848housenka_pidalky_fot_shutterstock_1021024810_autor_ox_karo_600x400.jpg