CZ PL EN

SPOLEG: ERASMUS K1+ - Chorvatsko

Split, Chorvatsko – Sustainability in education – introducing green and eco-lifestyles

Naše mobilita se konala na začátku září 2023 v druhém největším chorvatském městě – Split.

Split je největší město v Dalmácii a druhé největší město v Chorvatsku. Nachází se zde druhý největší přístav v Chorvatsku. Centrum města tvoří Diokleciánův palác ze 4. století – od roku 1979 zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Split je znám především také pro své kulturní dědictví, kdy jeho nejznámější stavba, Diokleciánův palác, je zapsaná na seznam UNESCO. Diokleciánův palác ve Splitu je starověký římský komplex, nejedná se však o palác ani muzeum, je to spíše labyrint ulic s množstvím barů, obchůdků a restaurací. Palác byl postaven jako vojenská pevnost, císařská rezidence a opevněné město. Rozkládá se na ploše necelých 39 000 m² o rozměrech cca 215 x 180 metrů. Uvnitř paláce se nachází 220 budov, v nichž žije okolo 3 000 obyvatel.

  

Kromě kulturního dědictví je město bohaté také na zeleň a nachází se zde několik parků. Pravděpodobně nejznámějším z nich je lesopark Marjan.

Marjan se nachází v západní části města, v blízkosti centra a Rivy. Nejjednodušší způsob, jak se k lesoparku přiblížit, je použít schody (zvané Marjanské schody), které se nacházejí poblíž Rivy, vedle kláštera a kostela sv. Františka.

Druhý vchod se jmenuje Spinutské dveře (Spinutska Vrata) a nachází se v ulici Šetalište Marina Tartaglie.

Součástí parku je i jedna z nejdůležitějších meteorologických stanic v Chorvatsku. Byla postavena r. 1926 podle návrhu českého architekta Josefa Kodla.

 

Kromě meteorologické stanice, botanické zahrady, malé ZOO a mnohých druhů stromů, keřů a bylin poskytuje park také zejména nádherné výhledy na Jaderské moře.

Josef Hauke

 

 

Obrázky

8459split_2.jpg 8175palac_2.jpg 4312palac.jpg 4689marjan.jpg 4277marjan_2_.jpg