CZ PL EN

SPOLEG: Malta aneb odborná angličtina


Finally, we are here! Konečně jsme zde! To byla první věta, která padla při přistání na Maltě. Náš dvoutýdenní odborný kurz projektu Společně rozvíjíme region, kde žijeme /SPOLEG/ v rámci  programu Erasmus+ se zaměřením na business angličtinu, přírodní a kulturní dědictví může začít.

Proč právě Malta a angličtina? Je to prosté, angličtina na Maltě patří spolu s maltštinou mezi oficiální jazyky ostrova a v neposlední řadě je to destinace pro studenty z celého světa, kteří chtějí zdokonalit své odborné znalosti v cizím jazyce.

Na tomto malebném ostrově naleznete mnoho vzdělávacích center se zaměřením na odbornou angličtinu a my jsme po důkladné analýze vybrali Alpha School Agency, nacházející se 600 metrů od našeho ubytování v Seashells apartments. V minulosti jsem již několik vzdělávacích center navštívila, ať už to bylo v České republice, Irsku či Španělsku a jak už to tak bývá, každý má svůj specifický systém výuky. Na Maltě ve většině centrech vyučují cizinci.  V naši skupině se střídali lektoři, ať už to byl Mike z Kypru, Ray původem z Londýna, Lisa a Laura z Německa nebo Maria z Gozo (ostrov spadající pod Maltu), každý z nich měl svůj ojedinělý přístup a metody výuky. Pro srovnání s českým jazykovým centrem infinity mě v Alpha School zaujala právě různorodost ať už z řad lektorů nebo dospělých studentů, kteří přijeli z evropských států jako je Španělsko, Německo, Francie a v neposlední řadě zde byli i studenti z Jižní Ameriky, Kolumbie.

Hodiny byly koncipovány interaktivní formou, nicméně musím zdůraznit, že ne každý lektor měl svou metodiku správně nastavenou. Je k zamyšlení, aby vedení školy bylo důraznější na výukový plán, kteří si lektoři sestavuji dle vlastního uvážení. Konverzační části na témata z podnikatelského prostředí byly velkým přínosem, jelikož nejen, že jsme se přiučili dané problematice v angličtině, ale také jsme si mohli vyměnit své poznatky se studenty ze zmíněných zemí.

Pauzy mezi hodinami byly vyplněny dialogy v angličtině s našimi mezinárodními kolegy a tímto jsme si zdokonalili také lexikologii z oblasti politiky, práva, ekonomie    a světového dění napříč kontinenty.

S jistotou mohu říct, že studium na Maltě bylo přínosem, nicméně pro příště bych zvážila jiné centrum, i přesto, že Alpha School Agency měla na internetu výborná hodnocení.

 

Miroslava Kretková

 

Odkaz na galerii zde.

 

Obrázky

8C50C984-777E-4300-963A-E351DDDB0B5B 2128bc52c97f_b124_4755_abf7_430ed69cabaf.jpeg 8968image.png