CZ PL EN

SPOLEG: Malta a její kulturní dědictví

Už při příjezdu do této přírodně rozmanité a historií protkané ostrovní země to bylo zřejmé... Malta je velmi kulturním státem a je na to náležitě pyšná! Při příletu nás vítala velkolepým ohňostrojem, kterým zdejší slaví téměř jakoukoli významnější příležitost. Akce tu probíhají celoročně a jsou velmi různorodé. Od karnevalů plných převleků a masek přes festu, oslavu patronů vesnic, až po Vánoce a Velikonoce. Právě s církevními událostmi, osobnostmi, výročími bývají kulturní akce spjaty převážně. A i když vliv silné katolické církve slábne, víra v životě zdejších lidí představuje velkou roli. Ačkoli má i u nás mnoho kulturních akcí základ právě v církevních událostech, nestaví se tak bujaře a v takové míře jako na Maltě… například v Birgu. V tomto jednom z nejstarších měst jsme navštívili Candle festival. Ulice, chodníky, historické budovy, ale i rodinné domy a jejich zahrady rozzářily tisíce svíček, lampionu, světýlek… Festival je charakteristický právě nádherně svítivou atmosférou, kterou dokresluje vůně tradičních pokrmů a energická živá hudba.

Maltská kultura má z čeho těžit. Tento nejmenší člen Evropské unie, co do rozlohy, se může chlubit 7 200 let trvajícími dějinami. Vychází z tradic národů a států, které si Maltu v průběhu dějin podmanily. Byla ovládaná FéničanyKartágemŘímemByzantskou říší, Francouzi a Spojeným královstvím. Například vliv starověkého semitského národa je patrný v tradičním rybářském městečku Marsaxlokk, které jsme navštívili. K vidění jsou zde nádherné pestrobarevné loďky inspirované právě fénickými dobami. V Marsaxlokku místní živí především rybolov a zdejší trhy, kde nakoupíte nejen čerstvé ryby, ale i koření, tradiční lihoviny i moderní oblečení. To vše jsme si také odvezli :).

Hlavním městem je Valletta. Malta má však také své historické hlavní město ‒ Mdinu. Právě zde nás uchvátila Katedrála sv. Pavla a romantické uličky okolo ní. Také pohled z kamenného opevnění má něco do sebe. Strategická poloha města na nejvyšším bodě ostrova a nejdále od moře skýtá nádhernou povídanou. 

Lidé zde jsou velmi vstřícní a otevření. Ovšem velkou část obyvatel tvoří přistěhovalci nebo turisté, takže na pravého Malťana narazíte jen stěží. A pokud ano, uhostí vás tradičním jídlem. Převažují ryby, ale ochutnali jsme i koňský guláš nebo Stuffat tal-fenek ‒ dušeného králíka na víně s bramborami nebo těstovinami a zeleninou. Téměř v každé restauraci si také dáte pizzu nebo těstoviny, ale na typicky českou smaženinu v trojobale nenarazíte.

Malta je živá, krásná, otevřená země. Spolu s dalšími dvěma ostrovy – Gozzo a Comino, které nabízí krásné přírodní bohatství, tvoří místo plné směsic národností, jazyků, vůní a chutí. A my jsme velmi rádi, že jsme díky projektu Společně rozvíjíme region, kde žijeme /SPOLEG/ v rámci programu Erasmus+ toho všeho mohli být součástí po dva velmi intenzivní týdny.

Petra Martynková

Odkaz na galerii zde.

 

Odkaz na galerii zde.

 

Obrázky

9361malta_nocni_mdina.jpeg 2187image.png 4485malta_katedrala.jpeg 405malta_kralik.jpeg 8C50C984-777E-4300-963A-E351DDDB0B5B