CZ PL EN

SPOLEG: In Search of the Sunset: the Azores

 

Když se na Azorech či  v  Portugalsku řekne Peter´s café in Horta, je tento pojem znám snad každému. A to nejen domorodým, ale i námořníkům, mořeplavcům, jachtařům, turistům ostrova Faial, který představuje jeden z  devíti ostrovů Azor.

A čím je “nějaká” restaurace či bar tak známý?

Jedná se o dlouhou historii dynastie Azevedů, jejíž obchodní kořeny položil  v 2. polovině 18. století Ernesto Lourenço S. Azevedo, obchodník se zbožím s ručními pracemi – krajky, výšivky, klobouky a košíky ze slámy, a mnohé další výrobky vyrobené místními.

Na základy položené touto významnou osobou na ostrově Faial navazovali další jeho potomci a příbuzní, kteří postupně business rozšiříli o bar s restarucí, obchody s oblečením.

V roce 1918 Henrique Azevedo přeměnil dům v typicky azorském stylu na „Café Sport”. Byl mimo jiné velmi vášnivý sportovec.  Od jeho dob je zde stále nejoblíbenějším drinkeme gin s tonikem.  Během druhé světové války se popularita „Café Sport” baru ještě více rozšířila, jelikož se přístav Horta stal kotvištěm nesčetného počtu vojenských lodí, přibližně v té době se začalo baru říkat u Petra, čte se anglicky. V Peter´s café nacházeli  útočiště trosečníci, nemocní a zranění, lidé hledající úkryt nebo námořníci doplňující palivo či ti, kteří potřebovali si zde nechat opravit loď nebo si jen tak na pár dnů zde odpočinout.  V Peter´ café podají ruku každému, kdo si o ní požádá,  jakékoliv národnosti, vyznání či rasy jste.

 Azory se nachází přibližně 4 000 km od východního pobřeží Severní Ameriky a 1 500 km od Portugalska.

Historie nicméně pokračuje.  Bar Peter´s Café Sport je po celém světě rovněž a možná v dnešní době především muzeem s největší a nejcennější sbírkou rytin na kosti velryb. Lov velryb je od roku 1986 zakázán.

Jedinečný a nezapomenutelný zážitek spatřit takovouto  sbírku. Dech beroucí díla rytin lodí, postav, výjevů z života lidiček na ostrově, výjevy z přírody..... do nejmenších detailů zachycené.   

Pokud kdy zavítáš na ostrov Fail, přístav Horta, navštiv bar Peter´s Café Sport. Věř, nebudeš litovat.

https://www.petercafesport.com/

 

Lenka Hauke

 

Odkaz na galerii zde.