CZ PL EN

Studijní pobyt v Irsku 2021

Studijní pobyt v Irsku 2019

V rámci programu ERASMUS+ jsem byla vyslána  organizací, infinity-progress z.s. na odborný jazykový kurz do irského Corku.  

Byla jsem zařazena do pokročilé skupiny s účastníky ze Španělska, Saudské Arábie, Japonska, Francie a Anglie, což jsem velice uvítala, jelikož jsem byla nucena hovořit jen anglicky. Nemohla jsem se zeptat spolužáka, jak tomu je v běžných kurzech v mé rodné vlasti, co znamená to či ono slovo v překladu. Odkázána sama na sebe.  

Hodiny byly rozdělené do dopoledních a odpoledních bloků, probírali jsme různá témata se specifickou slovní zásobou, ať už kulturně, historicky, přírodopisně nebo politicky založena, tak  témata zaměřena na rozvoj prezentačních a komunikačních dovedností včetně odborné slovní zásoby v Business English, např. komunikace se zákazníkem/ dodavatelem, vedení jednání, projektové řízení.

Lekce byly velice různorodé, zaměřené i na gramatiku, ale valná většina se zaměřovala na zdokonalení komunikačních dovednosti v anglickém jazyce s rozšířenou slovní zásobou v oblastech interpretace přírodního a kulturního dědictví Irska a Businesspodnikání.   V rámci výuky jsme navštívili historická, kulturní a národopisná muzea, přírodní památky, zajímavosti, úkazy. Nevšedním zážitkem byla návštěva tradiční irské hospody, kde vystupovala folková irská kapela, která hrála a zpívala tradiční irské songy, které jsou zcela jedinečné a nezaměnitelné.

V anglickém jazyce jsme komunikovali nejen v jazykové škole, ale také v rodině, kde jsem byla ubytována.

Velkým přínosem tohoto kurzu byla intenzivní výuka anglického jazyka, obnovení a rozšíření slovní zásoby a hlavně komunikace s rodilými velice obohatila mé jazykové dovednosti. K obohacení rovněž přispěli spolužáci různých národností a kultur, navzájem jsme si rozšiřovali poznatky a informace o rodných zemích.  Byla jsem nesmírně pyšná, že jim mohu sdělovat informace, ukazovat fotografie o Beskydech, naší kultuře, tradicích a zvycích naších předků, jedinečné přírodě.

Nemohu opomenout program, který nám škola připravila, jelikož jsme se dozvěděli mnoho o historii Corku, potažmo celého Irska, vyzkoušeli jsme irská jídla a poznali každodenní život irských obyvatel.  

Tento kurz velice doporučuji všem, kteří mají zájem o zdokonalení jazykových dovednosti a rádi poznávají kulturu a historii jiných zemí.

Miroslava Kretková

 

Obrázky

ka