CZ PL EN

Borůvková sezóna začala - nechme něco i medvědům

Jako každým rokem i letos začala borůvková sezóna, i když o něco dříve než bývá zvykem. V lesích se to hemží sběrači s nádobami a někdy i s hřebeny, aby si usnadnili práci a měli lepší výnosy. Málokdo z nich si však uvědomí, že borůvky a ostatní lesní plody bývají právě v letních měsících hlavním zdrojem potravy lesních živočichů. Také si hrozně rád  sednu do borůvčí a pak je moje trpělivost odměněna voňavou buchtou s „haferama“, jak Valaši borůvky nazývají. Nikdy se však nesnažím z lesa odnést co nevíce. V rezervacích Beskyd je ale zakázáno sbírat lesní plody celoročně. Alespoň zde tak mají obyvatelé lesa vždy „prostřeno“. Každodenní soužití lidí s přírodou je dnes stále vzácnější a tak se není čemu divit, pokud lidé často myslí jenom na sebe a živou přírodu nevnímají. Ze Slovenska se k nám toulají i medvědi, z lesních plodů získávají energii a sílu, aby potom mohli v klidu přečkat zimu. Jejich přežití závisí na dostupnosti potravy. Může se stát, že sbíráme potichu borůvky a vedle nás je mlsá i medvěd. Borůvková sezóna začala  a proto …….nechme něco i medvědům !

 

RECEPT NA BABIČČINU KYNUTOU BUCHTU S HAFERAMA :

 

1 Hera

1 Kg polohrubé mouky

3 vejce

10 dkg droždí

½ l mléka

1 l hafer

5 lžic cukru krystalu

1 neplná lžíce soli

 

Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé, přidáme cukr, rozdrobené droždí a vytvoříme kvásek, který necháme na teple odpočinout. Do mísy dáme mouku, sůl, vzešlý kvásek, změklý tuk, vejce a zaděláme vláčné těsto. Dobře je vypracujeme vařečkou, zakryjeme pak utěrkou a necháme na teple vykynout. Na vymaštěný plech pak natáhneme těsto. Na těsto nasypeme borůvky, ocukrujeme, posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Drobenku připravíme ze 3 lžic polohrubé mouky, 2 lžic moučného cukru a 2 lžic másla. Pečeme ve středně teplé troubě asi 20 – 30 minut. 

Obrázky

P1010065